Μεγάλη Εβδομάδα: Πως θα εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι αρχίζει μια σημαντική εβδομάδα

Το νόημα της Μεγάλης Εβδομάδας και τα μαθήματα ζωής που μας προσφέρει.

Μαρία Πετρίδη
Μεγάλη Εβδομάδα: Πως θα εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι αρχίζει μια σημαντική εβδομάδα
Bigstock

Κάτω από τον Ελληνικό μας ουρανό η Άνοιξη ζωγραφίζει τα χρώματα, τα αρώματα, τις ανατολές και τα ηλιοβασιλέματα, προετοιμάζοντας την ψυχή μας να δεχτεί την αναγέννηση μέσα από την αγάπη και το μοναδικό της φως.

Γιατί όπως λέει και ο Μέγας ποιητής:

Να την αγαπάς την άνοιξη.

Όχι μόνο για τα όμορφα και τα ανάλαφρα ρούχα που φοράς,

μήτε για τους καταγάλανους ουρανούς που σου δωρίζει.

Αλλά για την Αναγέννηση που σε κάνει να ζεις.

Γιατί…Την Άνοιξη αν δεν την βρεις την φτιάχνεις.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ.

Μέσα σε αυτόν τον οργασμό της φύσης οι Έλληνες ζούμε τιμούμε και γιορτάζουμε κάθε χρόνο το Ελληνικό Πάσχα.

Το Πάσχα που αρχίζει την Μεγάλη Δευτέρα, οδηγώντας μας στην Κυριακή της Λαμπρής μέσα από μία εβδομάδα περισυλλογής και πνευματικότητας.

pasxa.jpg

Αλήθεια τι θα μπορούσαμε να μάθουμε μέσα από συζήτηση στα παιδιά μας για αυτήν την τόσο σημαντική εβδομάδα;

Μεγάλη Τρίτη και με αφορμή την παραβολή της Κασσιανής

Αγοράζει αρώματα ντύνεται ταπεινά και σεμνά και ξεσπά σε κλάματα πέφτοντας στα πόδια του Ιησού ζητώντας συγχώρεση για τα λάθη της ζωής της.

Ο Θεός της αγάπης και της συγχώρεσης διδάσκει για άλλη μια φορά το δικαίωμα στα λάθη, το δικαίωμα στο να συγχωρούμε πρώτα από όλα εμείς τον εαυτό μας και κάνοντας τα λάθη μαθήματα να στρίβουμε το τιμόνι σε μονοπάτια που μας οδηγούν πιο ψηλά στο φως την δημιουργία την αγάπη.

Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη μιλήστε στα παιδιά για τον Γολγοθά

Ακολουθεί η Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη, μία ευκαιρία για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την θυσία την σταύρωση και την πορεία του Ιησού στον Γολγοθά.

Ας εξηγήσουμε στα παιδιά μας για ποιο λόγο σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός.

Την εποχή που γεννήθηκε τον 7ο πχ αιώνα στην Βηθλεέμ μία πόλη του Ισραήλ κοντά στην Ιερουσαλήμ, δεν υπήρχαν ανθρώπινα δικαιώματα, η ζωή των απλών ανθρώπων δεν είχε καμία αξία και ίσχυε ο νόμος των ισχυρών της περιοχής καθώς και των κατακτητών αυτής.

Ο Ιησούς δίδαξε τον σεβασμό στην ζωή, την ισότητα, την αγάπη, την φιλευσπλαχνία, την συγχώρεση και καταδίκασε την υποκρισία και την τυραννία .

Ενόχλησε και φόβισε λοιπόν τους ισχυρούς της περιοχής με αποτέλεσμα να συλληφθεί να κατηγορηθεί ότι παρέβη τον Μωσαϊκό νόμο και να καταδικαστεί σε θάνατο με σταύρωση.

Μέχρι την τελευταία του πνοή ο Ιησούς έδειχνε το μεγαλείο της θεϊκής ψυχής του σηκώνοντας τον Σταύρο του μαρτυρίου του, αγαπώντας και συγχωρώντας ακόμη και τους ίδιους του τους σταυρωτές.

Οι ημέρες αυτές συμβολίζουν τις δυσκολίες, τα βάσανα, την αδικία την προδοσία που βιώνουμε πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι κουβαλώντας τον δικό μας σταυρό και σηκώνοντας τα μάτια πρός τον Θεό, ζητάμε βοήθεια δύναμη και λύτρωση.

Μεγάλη Παρασκευή: Η αποκαθήλωση και η ταφή του Ιησού

Ημέρα Πένθους.

Η ημέρα η οποία μας διδάσκει τον πόνο της απώλειας, τον πόνο του αποχωρισμού που βιώνουμε όλοι όσοι χάνουμε αγαπημένα πρόσωπα, μέσα από το πένθος, που είναι μία διαδικασία που θα μας δώσει τον χρόνο να κατανοήσουμε το νόημα της ζωής, το νόημα της αγάπης, το νόημα του θνητού σώματος και της αθανασίας της ψυχής.

Μεγάλο Σάββατο: Αναστάσιμη ημέρα

Η ώρα της Ανάστασης, η ώρα της Αναγέννησης, η ώρα της Ελπίδας, η ώρα της πίστης.

Ο Ιησούς με την Ανάσταση του σηματοδοτεί την νίκη του καλού επί του κακού. Μας θυμίζει ότι η ζωή πάντα νικά. Το φως εξαφανίζει το σκοτάδι. Ο πόνος δίνει την θέση του στην χαρά στην δικαίωση στην ζωή που ανθίζει και αναγεννάται μέσα στην καρδιά της Άνοιξης φέρνοντας καινούργια ξεκινήματα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες.

Σημασία έχει να μην παραδινόμαστε ποτέ στις σκοτεινές πλευρές και φάσεις της ζωής μας, γιατί είναι ιερή μας υποχρέωση η δίψα για ζωή που τροφοδοτείται από την αγάπη τον σεβασμό την πίστη σε Εκείνον που ανέδειξε το μεγαλείο που κρύβουμε όλοι μέσα μας.

Κυριακή του Πάσχα: Ημέρα γιορτής, χαράς, αγάπης

Οι αγκαλιές είναι ανοιχτές, οι ευχές διαδέχονται η μία την άλλη αναγγέλλοντας την ανάσταση του Χριστού μας με την ελπίδα ότι η Ανάσταση θα φωλιάσει στις ψυχές μας και θα φέρει ότι όμορφο ποθεί και ονειρεύεται καθένας μας.

Είναι η ημέρα της χαράς, της συντροφιάς, των χαρούμενων μεγάλων τραπεζιών, δεχόμαστε και μοιράζουμε αγάπη, ελπίδα και πίστη ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες ημέρες με περισσότερη ενσυναίσθηση κατανόηση αποδοχή.

Όταν κοιτάς στα μάτια ένα παιδί, μίλησε του απλά.

Χαμογέλασε του και άστο να νοιώσει ότι όμορφο και αληθινό του λες, με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Άλλωστε τα παιδιά όταν έρχονται στον κόσμο μας, φέρουν μέσα τους όλη την αλήθεια και το φως που απεγνωσμένα οι ενήλικες αποζητάμε.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής τους ζουν μέσα στην θεϊκή τους υπόσταση και δυστυχώς όσο μεγαλώνουν απομακρύνονται από αυτήν.

Μπορούν να νοιώθουν ότι τούς μεταφέρουμε πολύ καλύτερα από όσο νομίζουμε, διότι είναι ακόμη πολύ κοντά σε αυτό.

oikogeneia-pasxa.jpg

Ας θυμηθούμε τα λόγια του Ιησού:

«Αφήστε τα παιδιά να έρθουν κοντά μου και μην τα εμποδίζετε γιατί η Βασιλεία του Θεού ανήκει σε ανθρώπους που είναι σαν αυτά.

Σας βεβαιώνω ότι όποιος δεν δέχεται την Βασιλεία του Θεού με την απλότητα και την αγαθότητα ενός παιδιού, δεν θα μπει σε αυτήν.»

Φτάνοντας λοιπόν στο κατώφλι της Μεγάλης Εβδομάδας ας κρατήσουμε το σημαντικότερο μήνυμα του Χριστού προς όλους εμάς.

Ο Θεός βρίσκεται μέσα μας. Όλοι οι άνθρωποι μεγαλώνοντας κρύβουμε και λησμονούμε την θεϊκή μας πλευρά.

Ας πλησιάσουμε μέσα από κάθε αναγέννηση πιο κοντά σε αυτήν, πιο κοντά στο φως πιο κοντά στην αγάπη, στην γενναιοδωρία .

Τότε μόνο θα νοιώσουμε πραγματικά ελεύθεροι όταν απαλλαγούμε από τα σκουπίδια που μάζεψε η ψυχή μας καθώς αγκυροβολούσαμε σε απατηλά λιμάνια με λασπόνερα ψάχνοντας απεγνωσμένα αυτό που μας αξίζει και μας ομορφαίνει την ΑΓΑΠΗ.

Αυτό το Πάσχα ας στρέψουμε το βλέμμα μας στα φωτισμένα από την φλόγα της λαμπάδας μάτια των παιδιών μας και κοιτώντας την λάμψη της αθωότητας ας δώσουμε όλοι μαζί μία υπόσχεση.

«Υπόσχομαι να κάνω σκοπό της ζωής μου αυτή η λάμψη να μην χαθεί ποτέ από τα μάτια του παιδιού μου και να κάνω ότι μπορώ ΕΓΩ, ώστε να μεταδοθεί στα μάτια των παιδιών που δεν την έχουν γνωρίσει ποτέ.»

Καλή Ανάσταση!

Μαρία Πετρίδη
Accredited Life Coach

www.monoesymporeis.com
Facebook: Marie Petridi
Instagram: mariepetridi
Youtube: MonoEsyMporeis

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved